Lars kan lige stave sit eget navn

Kontakt Dorthe Bjerg på tlf. 27 88 06 80, hvis du vil vide mere om ordblindeundervisning på VUC Vest i Grindsted. Alt ordblindeundervisning er gratis.

Ordblind: Specielle programmer til computer og telefon læser beskeder op for Lars Peter Larsen.

Af  Annette Bruun Jarl, abj@jv.dk

Se artiklen fra JV som Pdf

VORBASSE/SDR. OMME:
Som barn i specialklassen i Esbjerg havde Lars Peter Larsen det egentlig fint. Som voksen har det knebet mere med omgivelsernes forståelse for hans ordblindhed. Han har blandt andet prøvet at blive placeret foran en computer på et jobsøgningskursus med beskeden om, at nu skulle han gå i gang med at søge jobs.

– Jamen, det kan jeg ikke, jeg er stærkt ordblind, protesterede han, uden det gjorde indtryk på kursuslederen. Han skulle bare komme i gang med at søge job.

Heldigvis fandt han selv frem til Ordværkstedet på VUC, og det har forandret hans verden. Her har han opdaget noget nyt, som betyder, at han kan leve sit liv som de fleste andre. Næsten.


Lars Peter Larsen er så ordblind, at han lige akkurat kan stave til L-A-R-S og derudover kun genkende enkelte ord på to bogstaver. Det har i det meste af hans 43-årige liv forhindret ham i en del, men nu er der sket noget: Undervisning på VUC samt nye programmer til telefon og computer sikrer, at Lars Peter kan følge med.

Teksten læses op
Han får bare teksten læst højt. På samme måde kan han selv indtale en besked, som programmet så omsætter til tekst, mail eller sms, hos modtageren.
I arbejdet på Vorbasse Camping har det gjort kommunikationen lettere - og sjovere, som da "neonrør" et eller andet sted mellem Lars Peter og hans chef, Gitte Larsen, blev til "neger-måger". Det grinede de bare af.

– Jeg er blevet meget mere glad. Nu kan jeg det samme som alle andre. Det tager bare lidt længere tid, siger Lars Peter.

Hjemme på ejendommen mellem Filskov og Sdr. Omme bor også den 11-årige Marie og udvekslingsstudenten Julie fra Columbia. Om morgenen har de en hyggestund, hvor Julie lærer lidt dansk og Lars Peter og Marie engelsk.

Ordværkstedet

  • Ordværkstedet er på VUC.
  • Ordværkstedet er fortrinsvis for voksne over 30 år. Undervisningen er gratis.
  • har hold i Grindsted.


Lars Peter Larsen

  • ...var 23 år, før han fortalte nogen, at han var ordblind.
  • har fotografisk hukommelse og bygger præcist efter at have kigget på en tegning.

Se artiklen fra JV som Pdf

Lars Peter - kursist
Lars Peter - kursist