Der ydes kursusgodtgørelse efter loven om SVU (Statens Voksenuddannelsesstøtte), hvilket svarer til 80 % af højeste dagpengesats. Modtager deltageren løn i arbejdstiden, tilgår SVU arbejdsgiveren.
Læs mere om SVU længere nede på siden.
Er du syg/fraværende, SKAL du altid og hver dag i hele perioden skrive i LudusWeb, hvorfor du er
fraværende. Ved længerevarende fravær laves der en aftale med uddannelsesvejledningen.
Er du syg/fraværende, SKAL du altid og hver dag i hele perioden skrive i LudusWeb, hvorfor du er
fraværende. Ved længerevarende fravær laves der en aftale med uddannelsesvejledningen.
Konsekvenser af sygdom eller udeblivelse for:
Hvis du ikke deltager i eksamen, kan det have konsekvenser for din SU.
Hf-kursister
Hvis du bliver syg i forbindelse med eksamen, skal du ringe til institutionen inden prøvens påbegyndelse. Institutionen vil underrette din underviser/censor.
Desuden kræves det, at du indleverer en lægeerklæring senest dagen efter sygemeldingen for at få adgang til sygeeksamen i august.
Avu-kurister
Avu-kursister kan ikke gå til sygeeksamen, men kan tilmelde sig prøver ved næste officielle prøvetermin.
Når du begynder på VUC Vest, er du automatisk tilmeldt prøver og eksamen.
Dog er selvstuderende undtaget dette, da de tidligst kan tilmelde sig eksamen otte uger før den pågældende prøve.
I lærerplanerne for hvert enkelt fag, kan du læse om betingelserne for den pågældende prøve.
Du kan finde links til fagenes læreplaner på nedenstående sider:
Nedenfor kan du finde links til dokumenter vedrørende anvendelse af hjælpemidler til eksamen.
Eksamen er påbegyndt, når opgaverne er uddelt, eller du ved en mundtlig eksamen er blevet gjort bekendt med prøvens spørgsmål. Læs mere her.
Kommer du for sent til en eksamen, kan du som udgangspunkt ikke deltage i den pågældende prøve.
Hvis du ikke deltager i eksamen, kan det have konsekvenser for din SU.
Konsekvenserne for at skaffe sig eller yde uretmæssig hjælp kan du læse mere om her.
Kapitel 1
Formål og anvendelse
§ 1. Formålet med prøver og eksamener, som er reguleret i bekendtgørelsen, er at dokumentere, i hvilken grad eksaminanden opfylder de mål og krav, der er fastsat for faget og uddannelsen.
Stk. 2. Bekendtgørelsen gælder for prøver og eksamener, som efter regler om den enkelte uddannelse mv. dokumenteres ved prøve- eller eksamensbevis.
Stk. 3. Det følger af reglerne om forberedende voksenundervisning, almen voksenuddannelse, de gymnasiale uddannelser og eux-forløb i forhold til en given erhvervsuddannelse, hvilke prøver der indgår i uddannelserne eller forløbene. For så vidt angår de gymnasiale uddannelser og eux-forløb henvises endvidere til §§ 40-44.
Stk. 4. Når der i bekendtgørelsen henvises til »reglerne for den enkelte uddannelse«, omfatter det også regler om eux-forløb udstedt i medfør af lov om studiekompetencegivende eksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux) m.v.
Hvis du ønsker at klage over eksamen, kan du på Undervisningsministeriets hjemmeside finde en vejledning om, hvornår du kan klage, og hvordan du gør.
HUSK: Kopi af dispensationen skal medbringes til prøven!
Du har mulighed for at søge dispensation og gå til eksamen under særlige prøvevilkår, hvis du har en særlig funktionsnedsættelse.
Generelt gælder de samme regler for ordblinde som for alle andre prøvedeltagere i eksamensbekendtgørelsens kap. 2 §6. Her er blot nogle af de generelle regler repeteret, og de særlige regler for ordblinde med dispensation til prøverne ridset op. Du skal kunne fremlægge dokumentation, fx lægefaglig udredning, erklæring fra psykolog, ordblindetest el. lign. Fremmedsproglig baggrund kan ikke betragtes som en funktionsnedsættelse.
Du skal selv ansøge om dispensation, og dette skal ske skriftligt.
Ansøgningen afleveres i Uddannelsesvejledningen:
Her kan du også få hjælp til udfyldning af ansøgningsskemaet.
Adgang til prøve
§ 8. Personer, der opfylder adgangskravet til uddannelsen, men ikke er indskrevet til undervisningen, kan aflægge prøve som selvstuderende efter reglerne herom for den enkelte uddannelse, herunder reglerne om opfyldelse af eksaminationsgrundlaget og om betaling.
Tilmelding skal ske ved en institution, der i forvejen afholder prøve i det pågældende fag og niveau. Institutionen kan henvise den selvstuderende til at aflægge prøve ved en anden institution.
Stk. 2. Institutionen kan fastsætte en frist for tilmelding, der ligger tidligst 8 uger før prøvens afholdelse, jf. dog stk. 3.
Stk. 3. Selvstuderende, der ønsker at aflægge prøve i forberedende voksenundervisning, skal tilmelde sig normalt senest 2 uger før prøvens afholdelse.
Der er forskellige priser på avu, og du betaler for hvert fag. Du kan desuden forvente deltagerbetaling i forbindelse med fx:
Du kan søge SU, hvis du har min. 23 lektioner (3 fag). Har du børn under syv år, kan du efter gældende regler søge SU, hvis du har 17 lektioner. Læs mere om SU længere nede på siden.
Kernefag koster 130 - 260 kr. pr. fag
Dansk, dansk som andet sprog, engelsk, tysk, fransk, matematik, naturvidenskab, historie og samfundsfag. (Obs: Tysk og Fransk udbydes ikke pt)
Vælger du et kernefag som valgfag koster det 130 kr. pr. fag
Valgfag/tilbudsfag koster 1250 kr. pr. fag
Billedkunst, formidling, grundlæggende IT, idræt, latin, livsanskuelse, psykologi og samarbejde & kommunikation.
Særlige regler, hvis:
Læs mere om det længere nede på siden.
Der er forskellige regler for betaling for hf-enkeltfag. Det afhænger bl.a. af tidligere uddannelse og din alder.
Ud over betaling for fagene, kan du forvente deltagerbetaling på fx studieture og undervisningsmaterialer.
Læs mere nedenfor om udgifterne på hf-enkeltfag:
Hvis du ikke har en kort eller længere varende udd. koster følgende fag 550,- kr. pr. fag.
Øvrige fag koster 1400,- kr. pr. fag.
Særlige regler, hvis:
Læs mere om det længere nede på siden, hvor du også kan finde reglerne for SU.
Undervisningen på 2-årigt hf er som udgangspunkt gratis.
Du kan dog forvente deltagerbetaling i forbindelse med fx:
NB: Der er andre priser for dig, hvis du har en videregående uddannelse
Du skal betale fuld pris for at deltage i undervisningen, dvs. ca. 75 kroner pr. lektion. Læs mere om dette længere ned på siden.
Skal du søge økonomisk støtte under skolegangen SU/SVU, skal du opfylde nogle forskellige betingelser - er du i tvivl så læs mere om SU og SVU nedenfor eller kontakt uddannelsesvejledningen.
Der er forskellige regler for betaling for hf-enkeltfag som uddannelsespakkerne er baseret på. Det afhænger bl.a. af tidligere uddannelse og din alder.
Ud over betaling for fagene, kan du forvente deltagerbetaling på fx studieture og undervisningsmaterialer.
Læs mere nedenfor om udgifterne på hf-enkeltfag:
Hvis du ikke har en kort eller længere varende udd. koster følgende fag 550,- kr. pr. fag.
Øvrige fag koster 1400,- kr. pr. fag.
Særlige regler, hvis:
Læs mere om det længere nede på siden, hvor du også kan finde reglerne for SU.
Det er gratis at læse SOF, hvis det er under to år siden, du har bestået din gymnasiale uddannelse. Hvis det er mere end to år siden, skal du betale kr. 550 pr. fag.
Som kursist på den Supplerende Overbygning kan du søge om SU efter gældende regler, hvis du gennemfører inden for et halvt år. For at få SU skal du have mindst 16 timers undervisning om ugen.
Under de komprimerede forløb, kan du kun få én måneds SU pr. fag eller niveau, og du kan kun få SU i undervisningsperioden. Du kan ikke få SU til eksamensmåneden. Fag med mere end 100 timers undervisning (typisk A og B-niveauer) vil give en ekstra måneds SU (men der gives kun én ekstra måned pr. semester). Du kan godt supplere i mere end ét fag ad gangen.
Læs mere om SU længere nede på siden.
Tilmeldingen er gratis, hvis du begynder senest den 1. oktober to år efter, at den adgangsgivende eksamen er afsluttet. Derefter betales kr. 550,- pr. fag.
Su og transportstøtte
Du kan søge om SU www.su.dk og transportstøtte til disse kurser.
NB! KEMI C giver kun én måneds SU
Læs mere om SU nedenfor.
Undervisningen på FVU er gratis for kursisten
Mulighed for at søge SVU:
Der ydes kursusgodtgørelse efter loven om SVU (Statens Voksenuddannelsesstøtte), hvilket svarer til 80 % af højeste dagpengesats. Modtager deltageren løn i arbejdstiden, tilgår SVU arbejdsgiveren.
Læs mere om SVU længere nede på siden.
Undervisningen er for både ledige og folk i job - og den er GRATIS:
Ordblindeundervisningen er IKKE SU-berettiget. Er du i Job, kan du søge SVU (Statens Voksenuddannelsesstøtte), der kan dække noget af din løn.
Læs mere om SVU længere nede på siden.
Priserne på vores fag er afhængige af, om du er pensionist, på en aldersbetinget pension, eller på efterløn uden tilknytning til arbejdsmarkedet. Her vil der være et tillæg på yderligere 750 kr. pr. fag.
Dette gælder dog ikke, hvis du i forvejen skal betale fuld deltagerbetaling som følge af en videregående uddannelse, eller hvis du har haft en arbejdsmarkedstilknytning på mere end 8 timer om ugen i gennemsnit i de sidste 12 uger inden tilmelding.
Ved aldersbetinget pension forstås folkepension, tjenestemandspension, og lignende offentlige pensioner samt løbende udbetalinger fra private pensionsordninger.
Der er andre priser for dig, hvis du har en videregående uddannelse
Har du en kortere eller længerevarende videregående uddannelse (minimum bachelorniveau), skal du betale fuld deltagerbetaling. Se liste over gældende videregående uddannelser
Du kan finde de eksakte priser på fag via linket nedenfor (søg på avu eller hf)
Hvis du afleverer ansøgningsblanketten inden d. 1. juli, modtager du tilbagebetalingen i løbet af juli. Sender du ansøgningsblanketten EFTER d. 1. juli, modtager du først tilbagebetalingen til august.
HF: Hvis du opfylder ét af følgende krav, kan du søge om at få din deltagerbetaling tilbagebetalt:
Hvis du har modtaget SU under dit skoleforløb, skal du vedlægge udskrift af din støttemeddelelse for skoleperioden - den finder du ved at logge ind i MinSU på www.su.dk.
AVU: Hvis du opfylder ét af følgende krav, kan du søge om at få din deltagerbetaling tilbagebetalt:
Print og udfyld det ansøgningsskema, der er relevant for dig. Du kan herefter:
Link til ansøgningsskema for AVU
Link til ansøgningsskema for HF
FRIST: Hvis du afleverer ansøgningsblanketten inden d. 1. juli, modtager du tilbagebetalingen i løbet af juli. Sender du ansøgningsblanketten EFTER d. 1. juli, modtager du først tilbagebetalingen til august.
Tilbagebetaling af deltagerbetaling ved FRAMELDING
Hvis du melder dig ud af et hold inden 14 dage før kursusstart, får du deltagerbetalingen tilbage.
De sidste 14 dage før kursusstart kan du kun få deltagerbetalingen tilbage, hvis du kan dokumentere, at du er optaget på en anden uddannelse eller har fået et arbejde.
På VUC kan SU være aktuel på:
Du kan tidligst søge SU, når du har fået besked om, at du er optaget på en uddannelse - og tidligst én måned før du ønsker SU fra. Du skal have betalt for din undervisning, inden du søger SU.
For at kunne modtage SU, skal du have mindst 23 lektioner pr. uge. Hvis du har hjemmeboende børn under syv år, kan du nøjes med 17 lektioner.
Kvartalet efter du er fyldt 18 år, kan du få SU til en ungdomsuddannelse, hvis du opfylder betingelserne for SU.
Er du under 20 år afhænger din SU bl.a. af dine forældres indkomst, indtil du fylder 20 år. Er du udeboende og under 20 år, skal du søge dispensation for at kunne modtage udeboende sats.
Vigtigt! Selvom du får dispensationen til udeboende sats, er du stadig afhængig af dine forældres indkomst.
Du kan gå ind på MinSU, hvor du finder mere om satser, lån og andre forhold, der har betydning for din SU.
Hvis du får brug for hjælp til at søge SU, kan du henvende dig til din SU-vejleder på dit uddannelsessted.
Der kan ydes kursusgodtgørelse efter loven om SVU (Statens Voksenuddannelsesstøtte), hvilket svarer til 80 % af højeste dagpengesats. Modtager deltageren løn i arbejdstiden, tilgår SVU arbejdsgiveren.
SVU henvender sig til dem, der er i arbejde og/eller er kortuddannede. Der er flere forhold, der spiller ind, når du vil søge SVU. Kontakt uddannelsesvejledningen, hvis du ønsker vejledning og ansøgningsskema.
Du finder mere information om regler og praktiske spørgsmål på siden om "Statens Voksenuddannelses Støtte".
Busserne i Esbjerg kommune
Hold dig orienteret om de nye køreplaner på www.sydtrafik.dk/køreplaner
Du kan søge om et Ungdomskort, hvis du fx er SU-berettiget
Ungdomskort erstatter HyperCard-ordning.
Ungdomskort er et personligt periodekort, der giver dig ret til at rejse mellem din skole og din bopæl.
Derudover kan du køre med offentlig transport i hele dit eget takstområde.
Det er også her, du kan blive godkendt til et Ungdomskort fra slutningen af juni 2013.
Når du er godkendt skal du selv bestille Ungdomskort hos trafikselskaberne.
Læs udførligt på www.ungdomskort.dk
Ny betalingsmulighed for Ungdomskort
Det er nu valgfrit om du vil betale med faktura eller fortsætte på din nuværende betalingsaftale.
Hvis du er ny kunde, kommer valgmuligheden automatisk frem.
Hvis du er eksisterende kunde, kan du logge ind på www.mitungdomskort.dk og ændre betalingsmuligheden under fanebladet ”dine ungdomskort” og derefter klikke på ”skift betalingsmåde”. Her kan du vælge om du vil betale med betalingskort eller faktura.
Hvis du vælger at betale med betalingskort, skal du oplyse et kortnummer på et betalingskort (fx Mastercard, Visa Dankort eller lignende). Pengene trækkes på din konto mellem 7 og 14 hverdage før kortets første gyldighedsdato. Dit Ungdomskort vil som regel blive afsendt med posten inden for 2 hverdage.
Hvis du vælger at betale med faktura, får du tilsendt et girokort med posten. For at få en gyldig kvittering på kortet skal det betales i banken eller på posthuset. Netbank er ikke en mulighed da der ikke kommer gyldig kvittering i kvitteringsfeltet.
Du kender den måske allerede, men SKAT har en Gør-det-selv guide til din SKAT.
Her kan du få hjælp med skattespørgsmål i forbindelse med: Job, SU, transport, lån & gæld, flytning og dagpenge.
Individuel kompetencevurdering – ofte forkortet IKV eller kaldet RKV (realkompetencevurdering)
VUC Vest tilbyder dig en vurdering af dine realkompetencer og dermed få papirer på det, du fagligt kan.
Vurderingen tilbydes i forhold til målene i fag, der udbydes på avu og hf- Fra G-niveau (9.klasse) til og med A-niveau (højeste gymnasiale niveau). Du kan søge om en IKV i ét eller flere af de fag, vi på VUC Vest tilbyder. Der kan dog ikke søges for en hel adgangsgivende eksamen.
”Realkompetencer er en persons samlede viden, færdigheder og kompetencer, uanset hvor og hvordan de er opnået”.
Realkompetencer kan fx opnås:
En vurdering foretages altid med udgangspunkt i de af Undervisningsministeriet fastlagte mål for de konkrete fag og efter en udarbejdet IKV vurderingsplan m. aftaler.
VUC Vest kan ikke indhente oplysninger for dig. Du har som ansøger selv ansvaret for efter aftale med vejlederen at indhente skriftlig dokumentation for dine kompetencer (ex i form af kursusbeviser, deltagerbeviser, udtalelser, lister over tillidshverv, foreningsarbejde m.m.). Her anvendes hjemmesiden https://minkompetencemappe.dk, som er en form for elektronisk CV, hvortil du vedhæfter dine relevante dokumenter.
Kompetencerne afprøves – gennem samtale og test (kan være it-baseret) eller opgaveløsning.
Når VUC har foretaget vurderingen i forhold til målene i et givent fag på det bestemte niveau, får du en tilbagemelding. Herefter kan der udstedes et kompetencebevis.
Hvornår?
Løbende - alt efter behov.
Hvor?
VUC Vests Esbjerg afdeling, Stormgade 47, 6700 Esbjerg.
Deltagerbetaling:
En IKV er gratis for dig. NB - den er ikke SU-berettiget.
Tidsperspektiv
Ved første samtale med vejlederen vurderes det, om der er grundlag for udarbejdelse af en IKV. Herefter tilrettelægger ansøger og den underviser, som forestår vurderingen, i samarbejde et vurderingsforløb på højest 4 dage fra første kontakt mellem IKV ansøger og underviser
Senest 2 uger efter afsluttet vurderingsforløb vil der blive fremsendt et IKV bevis
Klagemuligheder
Er du ikke tilfreds med vurderingens resultat, har du mulighed for at klage over afgørelse.
Er du ikke tilfreds med vurderingens resultat, har du mulighed for at klage over afgørelse.
Klagen stiles skriftligt til Kvalifikationsnævnet og sendes til VUC Vest. Læs evt. mere på www.iu.dk – søgeord ”kvalifikationsnævnet”.
Klagevejledning:
Såfremt ansøger til en IKV ønsker at klage over VUC Vests afgørelse, følges nedenstående:
Du skal stile din klage til Kvalifikationsnævnet, men sende den til VUC Vest, Stormgade 47, 6700 Esbjerg.
Klagen skal være VUC Vest i hænde senest 4 uger efter, at du har modtaget den skriftlige afgørelse.
Af klagebrevet skal følgende fremgå:
Du skal kun vedlægge nye bilag, hvis du mener, at disse kan ændre VUC Vests vurdering af din sag. VUC Vest får altså lejlighed til at vurdere sagen på ny.
Hvis VUC Vest fastholder afgørelsen, sendes din klage automatisk videre til Kvalifikationsnævnet med en udtalelse. Kvalifikationsnævnet vurderer derefter din klage og sender dig snarest muligt et svar.
Kvalifikationsnævnets er den endelige administrative afgørelse. Det vil sige, at du ikke kan klage over den.
Husk, at Kvalifikationsnævnet kun behandler klager over afgørelsens indhold – ikke over retlige forhold.